We gaan eerder naar huis.
In het hotel zijn we inmiddels aardig ingeburgerd. Het is een oud paleis van een maharadja en ademt de oude koloniale sfeer. De bedienden zijn erg nederig, dat hoort er blijkbaar bij. Wij voelen ons daar wat ongemakkelijk bij, dat zal misschien nog wel eens wennen. Een aantal dagen lang werden hier opnamen gemaakt voor een reality show van MTV India. Best leuk om van dichtbij te zien. Na wat voorbereidende bijeenkomsten en geregel van Ruud ( het gaat hier allemaal niet zo snel) zijn we gestart met het onderzoek van de kindertjes. We hebben ontzettend veel hulp van Ritu, zij fungeert als tolk. Zij heeft 10 jaar in Amerika gewoond en heeft business administation gestudeerd. Hierdoor is zij goed in staat met een westerse bril te kijken, maar is ook goed op de hoogte van de kennis en gewoonten van de mensen in de slums. Bij het onderzoek van de kinderen hebben we drie posten opgezet. De eerste wordt bemand door Joke, zij doet de eerste intake. De tweede wordt bemand door Corrie, zij doet de plasjes, meet HB, zonodig een bloedglucose en de visus. De derde post bemannen Ritu en ik, Ritu doet de anamnese en ik het onderzoek. De leeftijd van de kinderen varieert van 3 tot 19 jr. De oudsten zijn meisjes van een naaiklas. Deze wordt ook door ADC voor hen in de slums georganiseerd. Simpele behandelingen doe ik, in andere gevallen wordt verwezen naar het ziekenhuis. Er zijn ontzettend magere kindertjes bij, van de eerste 34 kinderen hadden er 6 anaemie, van wie 3 onder de 5, de laagste was 3,2. Ritu zorgt voor de medicamenten. Ruud en Joke helpen ons waar we kunnen en in het carrousel zijn we een echt team. Zonder hen hadden we het hier niet gered. We zien verder niet zo veel van de omgeving en vinden dat eigenlijk wel prima; het zijn hier en de bezoeken aan de schooltjes zijn intensief genoeg. We hadden gepland het in 2w te kunnen doen, maar dingen gaan hier een stuk langzamer dan in het efficiënte Nederland. Dat zal dus niet gaan lukken. Langzamerhand beginnen we te wennen aan de voortdurend grote contrasten in dit land. Rijkdom en armoede, prachtige kleuren en een intense grauwheid, de heerlijkste geuren en een doordringende stank. Corrie blijft duizelig vooral 's morgens en beide zijn we aan de diarree en voelen ons slap. De conditie van Corrie is nu zodanig dat we besloten hebben het onderzoek van de kinderen gaan stoppen en naar huis te gaan. Wel gaat Corrie samen met Ritu nog wat lessen geven aan de drie onderwijzeressen. Het werk hier vergt meer van ons dan we hadden ingeschat. Ik ga met Ruud nog één keer naar een slum om daar de meest zieken te kunnen verwijzen naar een ziekenhuis; verder gaan we een bezoekjes afleggen bij een aantal instanties die belangrijk zijn voor de voortgang van het project. Daarmee zijn de dagen wel gevuld en gaan we 17/2 naar huis. Het is erg jammer dat we de onderzoekjes niet hebben kunnen afmaken. Ik hoop dat de verpleegkundige die een paar dagen geleden is aangenomen dat zal doen. We zullen nog een werkplan met hem gaan bespreken. We hebben gezien dat hier goed werk wordt gedaan door het ADC ( http://www.altdev.org/) en ASA ( http://www.stichtingasa.nl). Ik zal een verslag schrijven van het onderzoek van het eerste schooltje, hopelijk is dat nuttig voor de toekomst. Wij hebben, ondanks alles, niet het gevoel dat we hier voor het laatst zijn geweest en willen ons graag verder inzetten voor dit zo goede doel. De foto's spreken voor zich, het is een ontzettend dankbare taak om iets voor ze te kunnen betekenen. We hebben zin om naar huis te gaan, iedereen weer te zien en lekker te genieten van ons plekje in Balkbrug. Tot ziens.
lieve Corrie en Piet,
Heel hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van Corrie! Ook op school waren er verschillende mensen die aan je dachten vandaag Corrie. Leuk he! Jullie hebben vast de meest wijze beslissing genomen en ook op afstand kun je straks vast nog veel betekenen.
Toch ook een fijn idee dat we elkaar binnenkort weer zien en spreken. Take care....
lieve groet, Bert en Alice
Hallo Piet en Corrie,
Corrie Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag
Groetjes Grietje Horstra
tot ziens
Om stil van te worden. Geweldig wat jullie daar doen!
We gaan elkaar net "missen"
Wij vertrekken 17 februari voor 3 weken.
Daarna elkaar ontmoeten en luisteren naar jullie verhalen.
Goede terugvlucht en welkom in koud Nederland.
nog veel geluk en sterkte gewenst daar en de vlucht naar huis is alleen maar een aanloop naar hulp vanuit een andere hoek. uit jullie foto's spreekt echt de grote tegenstelling prachtige kleuren schrijnende armoede, naast elkaar stemt het mij triest; een moeilijke overgang uit die prachtige natuur naar die slums, bbrrr. liefs klara.
Verstandig besluit, op is op . Thuis in Balkbrug gaat hopelijk de duizeligheid van Corrie over de diarree stopt en neem een extra Balkbrugster hammetje om verder aan te sterken.Inmiddels is dan de lente\voorjaar in aantocht en wacht een nieuw avontuur met de caravan er op uit begin maar in Nijemirdum in mooi Gaasterland.
Goede vlucht en happy landing.
groet, Ben en Greetje
Ik denk dat jullie een wijze beslissing hebben genomen door eerder naar huis te gaan! Hoe jammer het moge zijn dat je naar jullie gevoel niet helemaal hebben afgemaakt waar jullie mee gestart zijn! Met name voor Corrie lijkt het een verstandig besluit het kan toch niet de bedoeling zijn er zelf aan onder door te dreigen gaan. Hopelijk knapt ze de laatste dagen nog wat op en raken jullie beide van die vervelende diarrhee af. Je kunt je werk niet naar behoren verrichten en beleeft er ook weinig plezier aan kan ik me voorstellen als je je zo slap voelt! Wat zien de foto's er weer prachtig uit, die kleurpracht, ik kan me goed indenken dat het zo'n dubbel gevoel geeft, de kleurenpracht, de intense geuren en aan de andere kant de trieste armoede en gebreken.
De foto van jou spreekkamer vind ik helemaal geweldig, ik kan me inleven dat ik daar zo binnenstap om te helpen! Geweldig wat jullie allemaal doen voor een ander. Veel sterkte de laatste dagen, hopelijk sterken jullie weer aan voor de terugreis aanvangt. ik kijk er erg naar uit jullie weer te ontmoeten, en dat jullie weer terug zijn op jullie stek in Balkbrug!groeten en liefs ook namens Rene.
Sorry ben ik nog vergeten in bovenstaande reaktie te melden: lieve Corrie van harte gefeliciteerd met je verjaardag! En Piet gefeliciteerd met je lieve echtgenote!
Wat een ander verhaal dan van een maand geleden! Dat was ook wel te verwachten, maar de overgang van het ene naar het andere continent is hier voelbaar.
17 februari, dat is volgende week al! We gaan een kaasfondue-afspraak maken, maar ik kan me voorstellen dat je daar nu nog geen zin in hebt! Een goede week en een goede terugreis, vanuit een nu nog winters Zwolle.
Lieve Piet en Corrie,
Van harte gefeliciteerd Corrie met je verjaardag die je op deze bijzondere plek hebt mogen vieren.
We hopen dat jullie nog een goede week in India hebben en wensen je een voorspoedige terugvlucht.
In ieder geval hebben jullie genoeg materiaal verzameld om er een mooi boek van te kunnen maken.
Dus een tip voor de toekomst: bundel al deze prachtige verhalen en schitterende foto's tot een mooi boekwerk.
Hopelijk valt de komende overgang naar huis jullie een beetje mee en ben je weer snel gewend in Balkbrug.
Wij kijken er naar uit jullie hier weer te ontmoeten.
Lieve groeten, Benno en Ingrid
Corrie, nog gefeliciteerd met je verjaardag, een bijzonder plek om jarig te zijn, lijkt me.
Wat een indrukwekkende verhalen!
Kan me voorstellen dat jullie wat eerder terug komen.
Heel veel beterschap voor jullie beiden ik wens jullie een goede reis naar huis toe!
liefs
ellen
Wat een verhaal en wat een prachtige foto's! Kan me voorstellen dat alles heftig is nu, wat jammer dat jullie gezondheid het een beetje laat afweten! Jullie doen goed werk daar en wie weet wat er in de toekomst nog meer gaat gebeuren, voor nu is het even mooi geweest en tijd om op adem te komen in Balkbrug, om het weer lente te zien worden en terug te kijken op een fantastische reis!
Ik wens jullie, ook namens Raymond, een goede en veilige terugreis toe, terug naar de kinderen en kleinkinderen en jullie stekkie in Balbrug! Dikke knuffel!