I feel the earth move under my feet
Natuurlijk wisten we dat Christchurch geleden had onder een aardbeving, maar dat het zo'n impact heeft gehad en nu nog heeft op het alledaagse leven hier hadden we ons niet gerealiseerd. Het was een vreemd toeval dat toen we Christchurch binnenreden we op de radio van de bus het liedje 'I feel the earth move under my feet' hoorden.
Een groot deel van de binnenstad is nog steeds afgesloten i.v.m. instortingsgevaar en de helft van alle winkels zijn nog steeds gesloten. Ook veel historische gebouwen zijn onherstelbaar beschadigd. Als je in het centrum loopt lijkt het soms wel een spookstad. Met een aantal containers hebben ze iets van een centrum willen herbouwen. We hebben een dag gewandeld rondom de monding van een rivier en het bleek dat daar zo'n 80 % van alle huizen onbewoond waren. We spraken daar met een man, hij vertelde dat gedeeltes van de bodem tot 60 cm zijn gezakt. Op het droogvallende gedeelte waren een soort kratertjes te zien waaruit lucht en water omhoog kwam. Huizen hangen scheef en zijn half ingestort. Waarschijnlijk worden de meeste huizen daar niet herbouwd, omdat de mensen daar niet meer willen wonen. De botanische tuinen zijn ongeschonden en prachtig om in rond te lopen, alles bloeit uitbundig.
In vier dagen hebben we een twintigtal bevingen meegemaakt, de zwaarste was 5,3. (http://www.geonet.org.nz/earthquake/quakes/recent_quakes.html) Het verbaasde ons dat veel mensen zo laconiek deden, alsof het hen niets (meer) uitmaakte. Blijkbaar wordt je gelaten onder steeds weer tegenslag. Wij vonden die trillingen in het begin wel een beetje bijzonder, maar na een aantal, als je niet weet wanner de volgende komt, hoe zwaar die zal zijn en hoe lang die zal duren, dn krijg je er wel genoeg van.
Nu staan we op de camping en de bevingen worden ook hier veel besproken. Of ze Christchurch gaan herbouwen, veel mensen willen niet terug, de financiële gevolgen voor heel Nieuw Zeeland, enz. We spraken met oud-Zwollenaren die 17 jaar geleden zijn geëmigreerd, in assendorp gewoond hebben en door Coen zijn gekeurd voor hun emigratie. It's a small world.
Wij gaan weer verder en hebben een klein tentje en een matras gekocht zodat we weer naar de DOC-campings kunnen. Op dit moment staan we in het Peel Forest. Corrie heeft al weer een wandeling uitgekozen. Vandaag is het overdag bij jullie warmer dan bij ons 's nachts. Tot de volgende keer.
Een mooi en gezond 2012 toegewenst!
Jullie belevenis klinkt heel indrukwekkend.
Kijk uit waar je verblijft!
Dan zijn de herfststormen hier toch maar kinderspel.
Het is inderdaad heel misterieus dat juist Christchurch het heeft moeten overkomen en er nog steeds niet overheen is. Ik denk inderdaad dat angst op vervolg de grootste factor is dat de bewoners niet terug willen.
Wij volgen jullie middels jullie verslaglegging alsof we erbij zijn!
Geniet van jullie vervolg, groetjes
uit Wildervank
gelukkig nieuwjaar en veel plezier
Dan zal ik ze wel goed gekuerd hebben!
Nogmaals goede wensenvoor 2012
En hoe draait daar nu het water door de gootsteen: links of rechtsom?
alweer wandelen? gaan jullie nou nooit eens lekker shoppen ? flauw he, genieten jullie maar lekker van de prachtige omgeving daar en van elkaar.groeten
groeten henk
Hoi Piet en Corrie
Ik wil jullie graag eerst een goed en gezond 2012 toewensen. Wij zijn onder de indruk van jullie verhalen en de mooie fotos, wat een belevenis!
We hebben echt het idee dat we meereizen, we zien weer uit naar een volgend reisverslag.
liefs van Fritz en Loes
Toevallig heb ik er gisteren goed opgelet. Rechtsom. Maar hoe dat in Nederland is weet ik niet.