Alles is hier prachtig groen...... na dagen van onafgebroken regen.
Nieuw Zeelanders zijn aardig en joviaal, maar ze willen wel graag ook de zoveelste attractie aan je kwijt. Of het nu zwemmen met dolfijnen, een snelle duik in een warme poel, of een sprong van een brug of uit een vliegtuig, alle ‘thrills' zijn hier te koop. Wij zoeken meer de rust en de schoonheid van de natuur die er gewoon is en rijden de echte toeristenplaatsen dus voorbij. Toerisme zal wel een grote bron van inkomsten zijn, maar ik ben bang dat die bedrijfjes van ons niet erg rijk worden
En die mooie natuur, die is er in overvloed. Het Department of Conservation bespaart kosten noch moeite om alles zo te houden zoals het is of eigenlijk zoals het was voordat de mens hier aan wal stapte zo'n 1000 jaar geleden. De Europeanen namen 300 jaar geleden allerlei dieren mee die deze ongerepte natuur gingen veranderen en gingen zelf ook op grote schaal aan de slag; eeuwenoude bomen werd gekapt, goud werd gezocht en gevonden, enz enz. Zo wordt het voortbestaan van vogels, die geen roofdieren gewend waren, bv. de kiwi's bedreigd. Nu worden ‘roofdieren' zoals ratten, honden en katten geweerd. Er worden vallen gezet, vergif aan de bomen gehangen, en worden possums ( een buideldiertje uit Australie) behandeld als ongedierte. Zodra de mens zich onnadenkend en onbegrensd met de natuur gaat bemoeien lijken dingen mis te gaan of denken we dat tenminste. Of is dat echte natuur en de natuur zoals we dat krampachtig willen bewaren een vorm van cultuur?
In ieder geval genieten we er wel van en wandelen we veel en het kan Corrie vaak niet ver genoeg of hoog genoeg zijn. Tjaard en Corrie lijken wel op elkaar eigenlijk.
We hebben nu vijf dagen regen achter de rug, dat begint wel te vervelen, maar het wordt beter.
In een een natuurpark, het Coromandel Forest Park, kwamen we een boswachter tegen die 30 jaar geleden uit Zwolle was verhuist. Hij was nooit eerder een Zwollenaar tegengekomen in zijn park en woonde vroeger in Ittersum en heet Zwaan, nee, geen familie van van der Zwaan. We hebben nu maar een echte camping uitgezocht; kunnen we ons lekker douchen en de was doen. Hier op de camping hebben ze een zgn ‘hot water spring' , een warmwaterbron van rond de 39 graden, heerlijk met dit Nederlands novemberweer. Vandaag zijn we naar Rotorua geweest, we hebben een Maori-dorp bezocht waar veel heetwaterbronnen zijn. Ze hebben continu kokend water ( het stinkt wel een beetje naar zwavel) en hebben zelfs en soort stoomoven (150-200 gr) geconstrueerd, heel bijzonder. Morgen leveren we ons mooie busje in en gaan we naar Nelson op het Zuider Eiland, waar we een paar nachten in een hostel zullen slapen tot de eerste grote wandeling, we hopen op goed weer, niet te heet en weing regen. We zullen zien.
What a coinicidence; een dorpsgenoot van ons uit Ittersum tegen het lijf lopen. Wij zij hier 25 jr geleden al weer komen wonen. Jullie Zwaan was toen al gevlogen. Wij kennen zo geen 'Zwanen' in Ittersum. Goede reis verder. Wij gaan vanmiddag op de kerstmarkt ons kerstpakket bij elkaar scharrelen en daarna een kerstbuffet. Vorige week naar een mooi concert van Meander Vocaal geweest. Job en Anke zongen mee. Op de vrijdag erna zongen ze op de begrafenis van Hermien Stegerman uit N'leusen. Een heftige tijd hier in Zwollywood. Moi, bert.
ach, nu moeten jullie uit dat mooie hippie-busje, maar ik kan mij ook voorstellen, dat als het steeds regent en je binnen zit te lezen en te lezen en te ..., dat je van die buitenkant ook niet vrolijker wordt. ik wens jullie een gezellige kerst zo tijdens en tussen de wandelingen door. met een zonnige groet vanonder een vrieskoude en blauwe lucht, klara.
Ons is bekend geworden dat er een sjamaan werkzaam is in Heerenveen,hier hebben ook onze voorvaderen gewoond en gewerkt.Bij ons heerst verwarring en angst alom spelen hier de geesten hun spel? en las ik niet ergens dat de geest gewillig is.
Ook dat nog.
En, de aardbeving? daar nog wat van gemerkt? Ach, Nieuw -Zeeland is zo groot.... Ben benieuwd hoe jullie kerst gaan vieren. Heb het goed! en tot volgend jaar.
Wij wensen jullie fijne kerst, en voor het nieuwe jaar veel heil en zegen op binnen en buitenlandse wegen.Verder geniet met volle teugen van deze wereldreis,wat ook een beetje onze reis is geworden als we de verhalen lezen, ga daar dus mee door.