Op naar China en verder....

Back on the track

Gisteren zijn we in Ulan Bataar aangekomen. We waren wel afgereisd. Het afscheid van vader deed ons meer dan we dachten. Hoewel hij een lang leven heeft gehad, altijd redelijk helder is gebleven en een rustig en pijnloos levenseinde heeft gehad was het gezamenlijk afscheid emotioneel. Nogmaals hartelijk dank voor de vele tekenen van meeleven en troostende woorden.
In Ulan Bataar, waar het vannacht 25 gr vroor, is het een drukte van belang. Een stad van tegenstellingen: Russisch aandoende appartementenblokken, andere grotere buitenwijken zonder stratennet met verspreide gertenten en allerlei andere kleurrijke bouwsels, vrijwel in het centrum een grote energiecentrale die gestookt wordt op bruinkool en die onafgebroken donkere rook uitblaast. Daartussen altijd drukke straten met toeterende auto's. Jonge vrouwen in korte rokken en oudjes in traditionele kleding. Dure helder verlichte winkels en kleine donkere ruimtes waar van alles wordt verkocht.
Vandaag hebben we kennisgemaakt met onze gids, Biabah ( zo spreek je het uit, geen idee hoe je 't schrijft) , die ons de komende week gaat begeleiden. We hebben vanmorgen de grootste boeddhistische klooster van Mongolië bezocht en daar een lama gesproken die ons een veilige reis beloofde en een god voor ons bedacht. Corrie een groene vrouwengod, dat klopt redelijk, ze is altijd met het groen thuis bezig, en ik een berggod, klopt misschien ook wel, maar daar ben ik nog niet achter.
Vanmiddag zijn we op bezoek geweest bij een sjamaan, een soort medium die berichten van voorouders kan doorgeven. Dit bleek een sieradenmaker te zijn, die we eerst van zijn werk hebben opgehaald. Hij woonde met zijn vrouw en kind in een ger in een buitenwijk. Hij bleek erg benieuwd naar onze dieren, hoe zwaar de schapen waren en hoeveel ze moesten opbrengen. Ezels kennen ze hier niet, we moest hem vertellen hoe een ezel eruit zag. Na een uitgebreide lunch , opgediend door zijn vrouw, begon de ceremonie. Hij verkleedde zich, zie de foto's, daarna kwam hij plotseling in trance en konden de sessies beginnen. Eerst onze chauffeur , toen de gids, zij waren duidelijk onder de indruk ( wat me erg verbaasde, maar dat zal mijn Groningse nuchterheid wel zijn) waren Corrie en ik aan beurt. Hij vroeg Corrie en mij dingen, die ons wel verbaasden, uiteindelijk hoorden we wel dat onze reis vanaf nu geen onderbrekingen meer zouden hebben. Verder kreeg ik een zakje kruiden, die ik moest opbranden in de ezel stal, hij voorspelde ons dan een grote kudde ezels.
Een letterlijk indrukwekkende dag. Morgen gaan we naar het Terelj national park en de komende vier nachten gaan we overnachten in ger-tenten, soms in een eigen tent, soms met de familie. Ik hoop dat ze wel kunnen slapen met mijn gesnurk. We zijn benieuwd.

Bert haaksma

dag Piet en Corrie,
Ook namens anderen op school veel sterkte met het verwerken van het overlijden van (schoon)vader.
War geweldig dat we jullie reis zo goed kunnen meemaken. De foto's zijn prachtig en zo vol contrast: kinderen in traditionele kledij bij een moderne auto, een sjamaan in z'n tent met een koelkast bij een buitentemp. van -25 C!
Goede reis verder. Hier zijn nu ook de eerste nachtvorstjes. Moi, Bert.

kim spoelstra

wat een prachtige foto's en indrukwekkend verhaal.... Stiekem een beetje jaloers.
Dikke kus

Joyce

Goed om weer van jullie te horen! Fijn dat jullie weer back on track zijn ondanks de verdrietige onderbreking.
Mooie foto's en wat een belevenis bij de sjamaan; ondanks de nuchterheid, toch nog verrast!
Goede reis verder!
Groetjes!!

Henk Jan van der Sluis

Hallo beiden

Gecondoleerd met vader.
Ik was er nog niet eerder aan toegekomen mee te leven in jullie reis maar ga hem vanaf nu beter volgen.
Die berggod lijkt me wel geschikt voor jou Piet. Veel bekende figuren uit de geschiedenis vonden daar het inzicht dus vergeet niet om je electronische stenen tafelen meet te nemen.

Goede reis en groeten Henk jan

Conny

Lekker geslapen in jullie ger? Is er nu wel koffie 's ochtends en wat vast voedsel of bestaat jullie ontbijt uit thee of melk met wat onbestemde pap?

Ben en Greetje

Lief tweetal, een prachtig verhaal.
Maar pasop: Raak niet mede in trance met de sjamaan,ik zie jullie al lopen met een kudde ezels in het reestdal i de omgeving van Balkbrug Corrie voorop met een deel van de kudde, Piet er achteraan met de rest van de kudde,man,man,man waar zijn we aan begonnen.En de sjamaan hij lacht en pakt het volgende kruidenzakje.
Ik neem ook een kruidenzakje maar die is van Maggi-opkikkertje drinkbouillon met verse tuinkruiden

Veel genoegen en een goede reis toegewenst.

ben spoelstra

marieke en roel

we hebben wat laat ingeschakeld in jullie reisverslag.zodoende komt ons meeleven met de dood van jullie vader wel wat laat,maar niet minder gemeend.
jullie hebben de draad wer opgepakt.we reizen weer met jullie verder.wat een avontuur!voor ons berichten uit een vreemde wereld.goede reis en tot horens.

Ben en Greetje

Vandaag dichte mist met overdag 3-5 graden en 's nachts rond het vriespunt.Overmorgen vertrekken we naar Londen(UK) Schiphol-City airport hopelijk geen vertraging i.v.m. de mist. Verder is hier alles goed hopelijk bij jullie het zelfde, indrukken en belevenissen op doen en ervan genieten.

Met hartelijke groet,

ben Spoelstra

Helen van der Zee

Beste Piet en Corrie,

Vanmorgen voor het eerst jullie prachtige verhaal gelezen. Schandalig he maar ik had het dan ook zo druk hier op de Turfmarkt... Nu even tijd over omdat ik geen (lang) overleg heb met dr. spoelstra op de woensdagochtend. Ik blijf jullie zeker volgen!

Nog gecondoleerd met het verlies van jullie vader.

Een hartelijke groet,
Helen

Zeg Piet, mis je je kroketje ook op de woensdagavond?

Conny

Hoe is het nu met jullie? Ik hoor (Lees: lees) niks meer, ik kan me voorstellen dat jullie vanuit de tent niet kunnen mailen enzo.. maar zo langzamerhand ben ik wel benieuwd hoe het jullie vergaat! Hier gaat het goed, alleen het weer is PET, grijs, mistig
sorry moet nu even wat doen tot de volgende keer, kus

Martine

Hoi,
via Facebook kwam ik op jullie site, wat enorm leuk om het zo te kunnen volgen!
Geniet! Ik blijf jullie volgen :)
Groetjes Martine Borst-Neuteboom
(jammer dat ik je vorige maand gemist heb in Hattem...)

Tiara Tours